Když jsem terapeut, psycholog, nebo léčitel tak to není náhoda. 🙂 To, co mne přivedlo k této práci má většinou jeden hlavní důvod – uzdravit se (na úrovni těla, duše, psychiky,…) ze svých zranění, případně pracovat se svou citlivostí, jinakostí a vnímavostí. A s tím je spojena moje potřeba (moje volání, poslání) pomáhat druhým. To je ale až na druhém místě.

Pokud otočím tohle pořadí a víc pomáhám druhým, příliš se snažím a více dávám než přijímám – tak to končí vyčerpáním se a stagnací. A já jsem zklamaný, nepochopený, často se cítím sám, v extrémních případech mám chuť odejít ze života.

Dávat více než přijímat, to není vznešené, to je jednoduše hloupé.

Píšu to sem, protože stále potkávám moc fajn talentované a citlivé muže a ženy v pomáhajících profesích, kteří to za vznešené často považují. A neustále „padají na ústa“. Ano, roky mi to nastavuje nějaké zrcadlo a jsem taky na cestě nevydávat se už na svůj úkor. 🙂

Nejsme tady, abychom napravili druhé, společnost, nebo abychom „zachránili“ Zemi. Země tu bude ještě dlouho po nás, po lidech. Jsme tady abychom vyléčili hluboká zranění uvnitř nám samých.

Když si tohle vezmeme k srdci, tak celá ta naše vnitřní i vnější skládačka života začne konečně fungovat. A pak to bude fungovat i pro ostatní kolem nás – jako vedlejší efekt.

Zdraví lidé tvoří zdravou společnost. Když se vnitřně uzdravujeme, mizí potřeba kontroly, ovládání, odchází náš „tlak“. Nejsme tak manipulovatelní, nemáme potřebu manipulovat, žijeme podle jiných hodnot.

Kdysi jsem četl jednu krásnou věc:

„Svět je, jaký je, a nejvyšší věcí, kterou pro něj můžeme udělat, je milovat ho jednoduše za to, jaký je.“

Procitnutí do Života (7. až 13. října) je bezpečný a léčivý prostor pro všechny, kteří upřímně chtějí poznávat sebe sama, své tělo, své srdce, své hranice a zdroje energie. Tento retreat je esencí tantry a polyvagální praxe. Více na rudolforsag .cz pod kalendářem akcí.

Photo: Unsplash