Pro většinu z nás je tohle samozřejmé. Dobře to víme. A stejně si to potřebujeme připomínat v naší hypnotizující společnosti, ve které je většina lidí fixovaná navenek a jen hledá problémy venku. 

Venkovní změna, pokud ji nedoprovází změna vnitřní, je jen kosmetická. Je to jen změna kulis. Uvnitř nás pak něco stále volá po zacelení, po obnovení. 

Sebepoznání má v našich životech obrovskou hodnotu. Můžeme poznat celý svět, ale dokud jsme nepoznali skutečně sebe, stále máme v sobě to prázdné místo. Tomu skutečnému ponoru do sebe sama se podvědomě můžeme vyhýbat, protože to zahrnuje nejen příjemné, ale také nepříjemné prožitky. Na podvědomé úrovni víme, co jsme v sobě potlačili, popřeli a nechtěli vidět. 

Naštěstí máme kolem sebe lidi, kteří nám zrcadlí, co sami nevidíme. Sebepoznání se přirozeně děje skrze naše vztahy, když to dovolíme. Když se místo rezistence a odporu rozhodneme naslouchat, vidět a cítit, tak je to totální „gamechanger“.

Naše ego je zajetý mechanismus, který se ze své podstaty vymezuje. Když začneme skutečně s touhle vnitřní cestou, tak si uvědomíme, že nemusíme být ztotožněni se všemi svými názory, myšlenkami a koncepty, ani představami o sobě a svými životními rolemi.

Život je vlastně o schopnosti propouštět. Můžeme mít všechno a můžeme se všeho držet, ale cena je vysoká, ztrácíme tak spojení se Životem. Všechno to „držení se“, kontrola a manipulace nás stojí tolik času a energie, že už nic nezbývá na život v přítomnosti.  

Nebo můžeme nechat všechno svobodně proudit, procházet skrze nás. Můžeme si vážit svých vztahů a nemusíme nikoho a nic svazovat, nebo ovládat. Ani sebe. 

Zvu vás na jedinečnou cestu sebepoznání skrze vztahy, která začne již v březnu a potrvá dalších 9 měsíců ve stálé skupině. 

Cyklus Esence Vztahu přichází ve své znovuzrozené podobě od 13. března. S manželkou se těšíme na spolu-práci.: https://www.rudolforsag.cz/cyklus-esence-vztahu/

A ochutnávka cyklu již příští týden: https://www.rudolforsag.cz/svoboda-laska-a-sila-ve-vztazich/
Photo: William Bout, Unsplash